Amikor fontos dolgok hirtelen megváltoznak az életünkben előfordul, hogy ez sok stresszel jár. Érezhetjük azt, hogy tehetetlenek vagyunk, elönthet minket az igazságtalanság  és a kiszolgáltatottság érzése is. Igazi belső harmóniánk visszanyerését csak a megváltozott körülmények teljes elfogadása adhatja. A változás elfogadása egy folyamat és igazán nem várhatjuk el magunktól, hogy egy csettintésre elfogadjunk hirtelen más dolgokat az életünkben, mint amit eddig megszoktunk. Tudatosítani kell magunkban, hogy az elfogadásnak különböző szakaszai vannak és minden szakasznak megvan a maga lefolyása. Az agyunk hajlamos ragaszkodni a régi dolgokhoz még akkor is, ha azok a valóságban már másképp vannak. És ez az a helyzet, ami stresszt okoz.

 

A stressz, mint segítőtárs

A stressz önmagában jótékony hatású, mert segít cselekedni vészhelyzetben, vagy váratlan szituációkban. Nagyon sok olyan igaz történetet lehet olvasni, ahol emberfeletti erőt, hihetetlen gyorsaságot, vagy bármilyen más, emberfelettinek hitt képességet adott valakinek a pillanatnyi stressz.

Azonban, amint elmúlik a reális veszély fontos, hogy a stresszt is megszüntessük a testünkben. Ha ezt nem tesszük meg, a testünk folyamatosan “üss, vagy fuss” szituációkra lesz felkészülve és ezzel az állapottal az energiánk nagy részét leköti, ami folyamatos fáradtságot, reménytelenséget, akár a teljes kilátástalanságot is okozhatja bennünk.

Képzeljük el, hogy az autónkban a gázpedált és a fékpedált is egyszerre erősen nyomva tartanánk. Beláthatjuk hogy ez az állapot nem tartható fenn sokáig úgy, hogy valamely alkatrész ne károsodna. Vagy másik példa, mintha főzésnél a kukta tele lenne gőzzel és nem nyílna fel a szelep. Vészjósló, valami robbanni fog.

Azt sokan tudják, hogy a stressz hatása alatt többek között egy kortisol nevű stressz-hormon is termelődik szervezetünkben. Ez vészhelyzetben hasznos, mert energiatermelésre serkenti a szervezetet és ezzel segít, hogy megbirkózzunk a fenyegetéssel.  Ugyanakkor könnyű beleragadni a stresszes helyzetekbe. A stressz pedig csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. A változás szükségességével való szembenézés elengedhetetlen ahhoz, hogy elinduljanak  a pozitív folyamatok. Nézzük az alábbiakban végig, milyen lépéseken keresztül érünk el a változás elfogadásához. 

A változás elfogadásának lépései

“1.  Tagadás
Ez az első fázis, itt az elme még próbálja letagadni azt a valóságot, azt a tényt, ami már megváltozott. Ebben a fázisban folyamatos az ellenállás a valósággal szemben.

2. Harag
A második fázisban általában megjelenik a harag, düh, értetlenség, a “Miért pont most”, “Miért pont én”, “Miért pont velem?” kérdésekkel együtt. Ebben az állapotban a bennünk lévő energia harag formájában nyilvánul meg egészen addig, amíg értelmes cselekvési utat nem találunk.

3. Alkudozás
A harmadik fázisban elkezdődik az alkudozás. “Jó, jó értem már, hogy ennek meg kell történnie”, “de hátha mégse lesz ennyire más”, “hátha mégse lesz ennyire rossz”, “hátha mégsem tart oylan sokáig”, hátha, hátha, hátha…

4.  Depresszió
Ez az egyik legveszélyesebb állapot mert itt az energia átfordul a teljes önsajnálatba, kilátástalanságba, reménytelenségbe. Ebben az állapotban képtelen bárki is reálisan látni a helyzetét és nem lát kiutat. Olyan érzés, mintha csak a földet lenne képes bámulni szomorúan és reménytelenül.

5.  Teljes elfogadás
Ez az igazi felszabadult állapot! Ebben a szakaszban megszűnik az ellenállás azokkal a dolgokkal szemben, amik megváltoztak. Megjelenik egyfajta belső béke, nyugalom és remény, valójában itt jön létre a cselekvőképesség.

Tekints most rá a jelenlegi helyzetedre, nézz bele az életedbe, hol tartasz ebben a folyamatban?

Ha nem tetszik a válasz, akkor pedig kérj segítséget vagy tanuld meg a Gyógyító kódok módszert, ami egy csodás önsegítő-önjavító-öngyógyító technika. Tudj meg többet róla, kattints a képre!

Az egészség, bőség, siker, egyensúly helyreállítása

Kezeld a problémáid gyökerét 6 perc alatt. Mutatjuk hogyan!

x