Barion Pixel

Ahogy a mondás tartja: ha a téli pihenőjéből előbújó medve kijön a barlangjából, és napos időt talál, meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot a szeméből, és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz. Így vagy úgy hamarosan nálunk is beköszönt tavasz és lehet, hogy a jeleit, tavaszi fáradság formájában – kimerültség,  lehangoltság, feledékenység, aluszékonyság, ingerlékenység, energia hiánya – már te is érzékeled magadon.

 Az úgynevezett tavaszi fáradság több embert érint, mint gondolnád. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Háromféle tavaszi fáradtság létezik

Fizikai eredetű: megnyilvánulása, hogy a test erőtlen,fáradt, kimerült.

Lelki eredetű: Nincs semmihez kedved, a pozitív gondolatok csak nehezen tudnak előjönni belőled, inkább a kedvetlenség, reménytelenség, kilátástalanság és tanácstalanság érzése uralják a mindennapokat.

Idegi, azaz mentális eredetű: megnyilvánulása, hogy a szellemi aktivitás, gondolkodás, koncentráció, figyelem, reakcióidő csökken. Nehezen végezzük el a napi feladatokat, mintha szét lennénk zuhanva.

Mit tehetsz, ha rád tört a tavaszi fáradtság?

1. Aludj eleget, meglátod meghálálja a tested a pihenést
2. Végezz relaxációs gyakorlatokat
3. Fontos a testmozgás: irány, ki a szabadba! A sötét tél során tested D-vitamin raktárai kimerülhettek, érdemes tehát az első napsugarak láttán kimerészkedned a szabadba.
4. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az év minden szakaszában rendkívül fontos. Tavasszal nem gond, ha az ajánlott 2-2,5 liter folyadéknál kicsivel többet iszol. Segít megszabadulni a tél során felgyülemlett méreganyagoktól.
5. Figyelj oda a megfelelő táplálkozásra, válassz energiában gazdag élelmiszereket és zöldségről gyümölcsről se feledkezzünk meg. A zöldségek terén elegendő naponta egy adag salátát vagy egy adag főzeléket megenni.
6. Étrend-kiegészítőkkel sokat tehetsz a tavaszi fáradság ellen: sörélesztő: B-vitaminokat tartalmaz, a nyomelemek (réz, jód, szelén, foszfor, vas, mangán) segítenek leküzdeni a fáradtságot és a gyengeséget, a vitaminok: megtalálhatóak gyümölcsben, zöldségben és különböző vitaminkészítményekben.
7. Fitoterápia a tavaszi gyengeség ellen: a póréhagyma: rostot, béta- karotint, C-vitamint, vasat, kálciumot és foszfort tartalmaz, tisztítja a vért. A fokhagyma: tartalmaz jódot, ként, foszfort, kálciumot és C-vitamint. Antibakteriális, lúgosító hatása van és immunerősítő. A grapefruit, kivi: magas az ásványianyag-tartalma, rengeteg C- vitamin van benne. Jégsaláta: vas és más fontos nyomelemek van benne. És az elmaradhatatlan savanyú káposzta: az egyetlen olyan C- vitaminforrás, amely egész évben rendelkezésre áll.
8. A jóga azért különösen szerencsés mozgásforma választás, mert nem csak testileg, de lelkileg is segít felkészülni az új évszakra.
9. És egy kis kényeztetés a végére: a szauna erősíti az immunrendszert és felpezsdíti a vérkeringést. Beindítja a test méregtelenítő folyamatait, így segít megszabadulni a tavaszi fáradságtól. Ha a hagyományos finn szauna túl meleg neked, próbálkozz az infraszaunával.

A test mellett ápoljuk lelkünket is

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, rajzoljunk, hallgassunk zenét, – a művészet befogadása lélekgyógyító. Végezetül ne feledjük: az ember a természet része, annak törvényei ránk is vonatkoznak. Hamarosan tavaszodik. Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal.

Ha mindezen javaslatok és útmutatások ellenére is fennáll a fáradtság, lehangoltság, erőtlenség érzése érdemes felkeresni a körzeti orvost, ő majd megmondja, hogy mi a teendő a továbbiakban. És mellette próbáld ki az energiaszint emelő Manna cseppeket, nekünk tavaszi fáradság ellen is bevált.  Itt a képen további információt talász a cseppekről vagy meg is vásárolhatod, kattints:

 

Érdekel hogyan tud segíteni a Manna csepp?

Kattints a gombra!
x