Selfness - az önazonosság öröme

Amikor találkozok önmagammal és tetszik, amit látok.

Azt ma már kevesen vonják kétségbe, hogy stresszes világunkban szükség van a fitnessre és a wellnessre, testi-lelki egészségünk érdekében. Míg a fitness a test karbantartása és erősítése sporttal és megfelelő táplálkozással, a wellness inkább a pihenésre, regenerálódásra irányul, vagyis a túlzott stressz ellensúlyozására. A legújabb irányzat a selfness pedig az előző kettő “nagytestvére”, azok továbbfejlesztett változata. Angolszász és német területeken már nagy népszerűségnek örvend ez az életmód-segítő, életminőség-javító trend. A kifejezést leginkább  „önazonosságnak” lehet fordítani, és a testi-lelki harmónia kiindulópontjának az önmegismerést, önfejlesztést és önmagunk minél teljesebb megélését tekinti.

A Selfness üzenete:  tudatos boldogságra törekvés.

Egy olyan életvitel, ami a test-lélek-szellem összhangjára építve az egyént helyezi a központba és magunkkal, bensőnkkel való kapcsolat megteremtésére törekszik. Szól önismeretről, hosszútávú és folyamatos változtatásról, az egészséges énkép kifejlesztéséről, személyiségünk fejlesztéséről, az önkiteljesedésről.

 

A selfness a pozitív életminőség megvalósítását ösztönzi

A fókusz az emberen van, a folyamatos fejlődésen, tanuláson, a problémák pszichés és érzelmi megközelítésén.

Célja az egyensúly megteremtése, a személyiség holisztikus kiteljesedése az egyén aktív közreműködésével.

Az Selfness azt javasolja, hogy az életedben előforduló válságok ellen ne küzdjél, inkább lásd meg az általuk kapott értékes lehetőséget a változásra, feltárva a problémák gyökerét.

A Selfness azt ígéri, hogy ha végigmész ezen az ösvényen, a tudatosság magasabb szintje által tükörképet kapsz a benned zajló folyamatokról és megtalálod a helyes irányt önmagad kiteljesedéséhez.

A selfness aktivitást jelent, vagyis azt, hogy az ember „dolgozik magán”.

Szokás az új irányzatot az önmegváltoztatás trendjeként is értelmezni, mivel mind a felelős gondolkodás elkezdése, mind saját képességeink felmérése magában hordozhatja a változás igényét. Természetesen a selfness esetében is egy új életformáról beszélnek a szakértők, amely elsősorban saját magunk megismerésére helyezi a hangsúlyt. Az irányzat követőinek célja a test- lélek-szellem minél teljesebb összhangjának elérése – ami minden ember célja.

Milyen elemekből áll a selfness?

Matthias Horx a selfness “atyja” az alábbi elemeit különbözteti meg:

 • Egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás
 • Munka-Magánélet egyensúlya (Work-Life balance)    pozitív érzelmi viszonyulás a családban, párkapcsolatban, munkában
 • Önálló döntéshozás, felelős gondolkozás kialakításának képessége
 • Tanulás és tudatos megtapasztalás egész életen át (Lifelong learning)

Mit jelent tudatosan megélni az életet?

Ha szeretnéd növelni a tudatosságodat a selfness elgondolása alapján érdemes követned az alábbi pontokat:

 • a régi, akadályozó hiedelemrendszerek és önmagaddal kapcsolatos gondolat minták felismerése, elfogadása és az akadályozó blokkok feloldása,
 • önfejlesztés, pozitív én-kép kialakítása,
 • szándék a változtatásra,
 • önmagad feletti ítélkezés megszüntetése,
 • az elengedés gyakorlása,
 • a tudatosságod kibővítése önmagad megismerésével,
 • a hála táplálása az életedben történt pozitív dolgokért,
 • új, pozitív célok kitűzése,
 • az intuíciód erősítése,
 • törődni a testi jólléteddel, egészséges táplálkozás, sport
 • megtanulni pihenni, kikapcsolódni,meditálni
 • igent mondani az élet adta lehetőségekre,
 • és nem utolsó sorban cselekedni

A selfness az önmegváltoztatás trendje

Míg a wellness főleg a lazításra és a kényeztetésre helyezi a hangsúlyt, addig a selfness küldetése az életminőség hosszú távú változása, javítása, amelyhez bizony meg kell dolgoztatni magunkat. A pozitív érzelmi beállítottság, a tudatos tapasztalatszerzés és az egyéni döntéshozatal képességének fejlesztésére, vagyis az egyéni hatékonyság fokozására koncentrál. Az új trend az önmagunkért való felelősségvállalásra fókuszál. Hiszen ha valóban egészségesen és boldogan szeretnénk élni, nem várhatjuk ölbe tett kézzel a megoldást, rá kell jönnünk mitől fejlődhetünk, és a kezünkbe kell vennünk életünk irányítását. A selfness központokba a vendégek nem csupán lazítani járnak, hanem azért is, hogy a mélyére ássanak az életüket megnehezítő problémáknak és kríziseknek.  A selfness fontos elemei: Önmagad döntéseinek felvállalása –Békés kapcsolat kialakítása önmagaddal és környezeteddel – Egyéni hatékonyság fokozása-Tudatos boldogságra törekvés – Egészség megőrzés, prevenció –Hosszútávon pedig a lélekközpontú társadalom kialakítása.  

 

A selfness lényege, három az egyben: Test + Gondolat + Érzelem

A selfness módszer lényege, hogy az embert a maga valójában egy három részből álló egységnek – testnek, szellemnek és léleknek – tekinti, és mind a három részre hatást kíván gyakorolni. A módszer követői hiszik, hogy nem feledkezhetünk meg egyetlen emberi dimenziónkról sem, mert amennyiben felborul valamelyik terület, diszharmónia keletkezik. Három az egyben… Egyik részem sem kevesebb vagy több, mint a többi. Mégis valahogy mindig elfelejtjük ezt, és valamely részünket lehasítjuk magunkról. Vagy a lelket, vagy a testet, vagy a tudatot. Különállóként kezeljük őket, nem figyelünk arra, hogy lényünk hármassága alkotja a valódi egységet. A selfness életmódirányzatok éppen ezt akarják elérni, hogy ne hasítsunk le önmagunkról többé egyetlen részt sem, hanem más szemmel tekintsünk arra a lényre, akik valójában vagyunk. A testen és a lelken való munkán kívül a selfness nagy hangsúlyt fektet az elmével való foglalkozásra is, önismereti, meditációs és egyéb technikákkal. És hogy mi is a cél? Egy egységes énszemlélet megteremtése, hogy önmagadat ne csak egy-két dimenzióban lásd, hanem mindhárom lényegi aspektusodat tested-elméd-érzelmeidet fejleszteni légy képes.

Miért tettük le a selfness mellett a voksunkat?

Mert nekünk ezzel a szemlélettel sikerült előnyünkre változnunk. És hisszük, hogy fantasztikus változások tudnak történni az életünkben, ha a testünk, gondolataink és érzelmeink fejlesztésére ugyanannyi energiát fordítunk. Képzeld el, milyen kiegyensúlyozott életünk lenne, ha reggel kipihenten felkelnénk és a jól megszokott kávénk mellett olvasnánk, hallgatnánk valami fejlesztő hanganyagot vagy csak simán zenét. Vagy jógáznánk, meditálnánk, sportolnánk. Napközben akítvan tennénk a dolgunkat és közben együtt tudnánk lenni szeretteinkkel, barátainkkal. Jutna időnk tanulni valami újat, esetleg alkotni, festeni, táncolni. Igen, az lenne a nagybetűs FELTÖLTŐDÉS!  Mi hiszünk abban, hogy ez folyamatos önmunkával, hosszútávon kialakítható. Igen tenni kell érte, de ez egy olyan dolog, ami megéri a fáradtságot.
Minden azt mutatja, hogy a punnyasztó csodavárás kora lejárt, ma az a menő, ha valaki nem riad vissza a változtatástól és saját kezébe veszi élete irányítását. Tarts velünk!

Válassz módszert életed jobbításához!

Théta Healing

Egyéni konzultáció

Aura Soma

Egyéni konzultáció

Color Genetics

Egyéni konzultáció

Családállítás

Csoportos konzultáció

Színkör

Csoportos foglalkozás

Tábor 2019

4 napos selfness tábor