Barion Pixel

Sokszor érezhetjük úgy, hogy életünk sebes folyóként száguld és mi csak sodródunk az árral. Talán az az érzés is hatalmába keríthet, hogy nem mi irányítjuk az életünket, hanem csak úgy történnek velünk a dolgok. Amellett, hogy azt érezhetjük, mások döntenek a sorsunk felől, egyúttal a döntés felelőssége is elhárul rólunk. Ilyenkor könnyen be tud kapcsolni bennünk az áldozati szerep, hogy leginkább a körülmények áldozatai vagyunk és ez ellen mi semmit sem tudunk tenni.

Önsajnáltató üzemmód

Az önsajnáltató játszmát mindaddig készséggel játsszuk, míg már nagyon rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Mikor azt érezzük, hogy az életünk minden része, minden szereplője ellenünk fordul, legkésőbb akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg nem tehettem volna semmit? Tényleg most sem tehetek semmit? Vagy talán mégis? Talán volt olyan pillanat az életemben, amikor felvállalhattam volna a döntést és akkor talán másképp alakult volna minden?

Az a helyzet, hogy igen! Mint ahogy ebben a pillanatban eldöntheted, hogy tovább olvasol, vagy abbahagyod az olvasást, életed minden eddigi pillanatában ott volt a döntés lehetősége. És a döntés általi változtatás lehetősége.

És valójában életed minden pillanatában meg is hoztad ezeket a döntéseket. Azokban a pillanatokban is, amikor úgy döntöttél, hogy nem változtatsz, pedig érezted, hogy kellett volna.

A nem döntés is döntés

Ugyanis ezekben a pillanatokban úgy döntöttél, hogy nem élsz azzal a lehetőséggel, hogy változtass. Döbbenetes: a nemváltoztatás választása is egy döntés. Annak az eldöntése, hogy nem élek azzal a lehetőséggel, hogy megváltoztassam életem folyását. Az időhúzás és  a döntés halogatása, mind ellened játszik.

Van egy rossz hírem: nincs olyan, hogy nem döntünk! Minden olyan pillanatban amikor felmerül gondolatban a választás lehetősége megteszed a döntést. Vagy azt választod, hogy cselekszel és változtatsz, vagy azt, hogy lemondasz ennek a lehetőségéről. De minden ilyen pillanatban döntést hozol és ezek a döntések fogják meghatározni, hogy merre megy az életed.

Amikor valaki sokszor választja azt, hogy nem változtat, akkor előbb utóbb eljut abba az állapotba, hogy a körülmények áldozatának érzi magát. Pedig ez egy tévedés! Mert ezeket a körülményeket mindenki magának teremti a sorozatos döntéseivel vagy nemdöntéseivel. Így hát, amit magad körül látsz és nem tetszik, az annak a következménye, amikor a nem döntés illúziója mögé bújva hagytad, hogy ne te irányítsd az életedet.

 

Mi lehet a megoldás?

Első lépésként tudatosítani magunkban a fent leírtakat, tehát azt, hogy a döntés, az életünk megváltoztatásának lehetősége minden pillanatban a saját kezünkben van.

Második lépésként célszerű átgondolni az eddigi életünket és megjeleníteni azokat a helyzeteket, amikor a nem döntés illúziója mögé bújva hagytuk, hogy a körülmények, vagy mások vezessék az életünket ahelyett, hogy mi megtettük volna a változtatást.

Harmadik  lépés a  legfontosabb, bocsássuk meg magunknak és engedjük el a lelkiismeretfurdalást múltbéli cselekedeteinkért. Mert egyszerűen nem tudtunk másképpen élni. Nem tudtunk másképp dönteni, mert nem láttuk azt, hogy ezt másként is megtehettük volna.

Negyedik lépés tudatosítsd magadban, hogy most valami megváltozott. És mostantól vállald a felelősséget minden pillanatért az életedben és légy tudatos. Ha nem hozol döntést, akkor tudatosan vállald fel ennek is a felelősségét, de már ne a körülményeket okold.

Amennyiben úgy érzed, hogy valamelyik pontot nem tudod megcsinálni, akkor keress külső segítséget, szakembert, aki segít neked átlépni a saját korlátaidat és megszabadulni a félelmeidtől. Mert neked is jogod van felszabadultan, boldogan, szabadon élned úgy, ahogy a szíved szerint szeretnéd!

x