Barion Pixel

Gyula azzal a problémával keresett meg minket, hogy fél évvel ezelőtt létrehozott egy új vállalkozást egyik ismerősével, csak a cég tényleges működése nem indult még el. Telephelyet béreltek, irodát tartottak fent, fizették a járulékokat, a könyvelőt, ám  bevételt hozó tevékenység nem volt. Gyula többször is megpróbálta a cégtársával tisztázni a dolgokat és mindig kapott is ígéreteket, hogy mit fognak csinálni, ám ennek ellenére sem történt semmi. Teltek múltak a hónapok és csak a költségek növekedtek. Ügyfelünk azt érezte, hogy szeretné is ezt az új vállalkozást, meg nem is. Látott benne piaci lehetőséget, de azt is látta, hogy valójában nem csinálják, csak napról-napra halogatnak. Nem tudott konkrét döntést hozni és hónapról hónapra csak reménykedett, hogy hátha beindulnak. Közben alig aludt, állandóan járt az agya és szinte folyamatosan feszült és stresszes volt.

Ekkor találkozott a rendszerállítás módszerével és kérte, hogy nézzünk rá a problémájára, mert nem érti mi lehet a háttérben, csak azt tudja, hogy ez neki így nem jó.

Első coaching beszélgetés

Első találkozásunkkor részletesen átbeszéltük, hogy pontosan milyen kérdésekre is szeretne választ kapni, milyen tervei, szándékai vannak. Ezen információk alapján összeállítottuk azokat a tényezőket, melyeket a rendszerállításnál figyelembe vettünk.

Mit mutatott a rendszerállítás?

Amikor sor került a rendszer és szervezetállításra Gyula arcára kiült a döbbenet, amikor meglátta, hogy mi a valós helyzet. Azt láttuk, hogy a két tulajdonos Gyula és a társa között nincs érdemi kapcsolat és nincs figyelem a közös cég felé. A cégtársa egyenesen háttal állt, illetve ült a közös cégnek. Ezt azért fontos megemlíteni, mert amikor valaki az állításban ül, az egy jelentősen energiahiányos állapotot mutat. Tehát a cégtársának sem volt jó a jelenlegi patt helyzet, de neki sem volt ereje döntést hozni és cselekedni.

Felismerések

A rendszerállítás sajátossága, hogy itt lehetőség van modellezni különböző variációkat. Ahogy cserélgettük a különböző elemeket a rendszerben, egyre inkább kialakult az a kép, amely mindenkinek a legjobb érzést hozta. Kiderült, hogy Gyulának valójában nincs is szüksége erre a társulásra. Legszívesebben megszűntetné ezt a vállalkozást, ami eddig nem hogy hasznot nem hozott, de jelentős költségeket termelt. Világossá vált a számára, hogy a legjobban akkor járnak, ha bezárják a céget, ami hónapok óta nem tudott elindulni. Rájött, hogy neki tulajdonképpen minden eszköze és tudása megvan arra, hogy saját maga csináljon egy jól működő vállalkozást erre a tevékenységre. Az is megmutatkozott az állítás során, hogy ebben a tevékenységben az igazi segítség számára a párja tud lenni. Ketten együtt sikeresek tudnak lenni.

Utólagos coaching beszélgetés

A rendszer felállítását ebben az esetben is egy utólagos elemzés és cselekvési terv elkészítése követte. A terv elkészítése önmagában nem garantálja a sikert, csak akkor, ha a kijelölt változtatásokat ténylegesen megteszik a tulajdonosok. Ezért Gyulával is végeztünk lekövetési folyamatot, ahol mindig ellenőriztük a cselekvési terv betartását. Ennek során beszámolt róla, hogy amikor ő felajánlotta azt, hogy szüntessék meg a közös céget, a cégtársa szinte megkönnyebbült, szó nélkül beleegyezett, kérdése sem volt.

Cselekvési terv

Amint megtörtént hivatalosan is a cég megszüntetése, azonnal kiderült, hogy milyen jó döntést is hozott Gyula. Ugyanis napvilágra került, hogy a volt cégtársának komoly magánéleti és pénzügyi problémái vannak. Ezek olyan mértékűek voltak, hogy valószínűleg az új céget is magával rántotta volna. Ezzel egyidőben Gyula életébe bejött egy régi megbízható ismerős, aki által kibontakozott egy konkrét lehetőség egy új vállalkozás megalapítására., amit ő már a saját párjával együtt csinálhat. Ez most már mindkettőjüket jó érzéssel töltötte el és energiát adott nekik a cselekvéshez.

Gyula legutóbb amikor találkoztunk vele azt mondta, hogy megnyugodott és végre már tud aludni is.

Ha szeretnél bővebbet megtudni arról, hogy mi az a rendszerállítás és hogyan lehet céges ügyekben is hatékonyan  döntéseket hozni, akkor itt tovább olvashatsz:

Rendszer-és szervezetállítás:   https://szivemszerint.com/rendszerallitas/

Soul in Business, vállalkozásfejlesztés:    https://szivemszerint.com/vallalkozasfejlesztes/

 

x